Sergej Barbarez završio karijeru

Jedan od najboljih nogometaša Bosne i Hercegovine svih vremena i naš bivši kapetan, Sergej Barbarez, završio je karijeru. Moj nastavak bio bi moguć tek u određenim uvjetima. Ne bih karijeru nastavio zbog novca, predugo sam odvojen od obitelji, kazao je Barbarez.

 

Barbarez je u Bundesligi proveo dvanaest sezona, braneći boje Hanse, dortmundske Borussije, Hamburga i Bayera. U 330 bundesligaških utakmica postigao je 95 pogodaka. Barbarez je rođen 17. septembra 1971. godine u Mostaru gdje je i započeo karijeru u juniorskom pogonu Veleža. Ratne 1992. godine odlazi u Njemačku gdje je nastupao za Hannover, Union Berlin, Hansu, Dormund, Hamburg i na kraju Leverkusen u kojem je i okončao nogometnu karijeru. U sezoni 2000./2001. s HSV-om osvaja treće mjesto i postaje najbolji strijelac Bundeslige sa 21 postignutim pogotkom. Zlatna je kopačka je plod njegovog individualnog nogometnog umijeća, golgeterskog instikta, spretnosti pred suparničkom golom. Vlasnik je još jednog rekorda. Naime, Barbarez je stranac s najviše nastupa u Bundesligi, te će njegovo ime zlatnim slovima biti upisano u analima jedne od najjačih europskih liga.

 

 U reprezentaciji Bosne i Hercegovine je ostavio neizbrisiv trag i mnogi ga smatraju najboljim nogometašem koji je do sada nosio dres naše reprezentacije. Debi je imao 1998. godine protiv Argentine, a od tada je za nacionalni tim upisao 46 nastupa, koje je okrunio sa 17 pogodaka. Od reprezentacije se oprostio 12. oktobra 2006. godine. Njegova ljudska kvaliteta i ljubav prema domovini je neizreciva. O kakvom se čovjeku radi najbolje govori činjenica da je odbio igrati za reprezentaciju Njemačke, iako bi mu samo jedan nastup za Elf zasigurno u ono vrijeme astronomski podigao cijenu. Nije moglo doći u obzir da nastupam za Njemačku. Za mene je normalno da mogu nastupiti samo za Bosnu i Hercegovine – moju domovinu. Nastupi za reprezentaciju su za mene obaveza. – kazao je Barbarez, istinski ambasador naše zemlje.

Barba legendo, sretno ti bilo…

1 komentar

Komentariši